HTML

Álláskereső

Minden, ami az álláskeresésről szól.

Friss topikok

  • Horváth László: Had adjak ötletet, hogy hova menjetek interjúzni! Megtaláljátok az ország összes személyzeti taná... (2008.04.03. 19:55) Milyen interjúkra számíthatsz?
  • GYUSZI BACSI: ha beregisztráltok a szakmátokkal és a szerintetek várható kezdő fizetésetekkel, fel tudjátok mérn... (2008.01.12. 22:52) Mennyit ér a diplomád?

Linkcsere ötletek

2008.02.12. 15:02 :: álláskeresőszaki

Weboldalad látogatottságát sokféleképp növelheted. Ennek egyik módja a linkcsere. Erről olvashatsz a Linkcsere blogban.

Szólj hozzá!

Címkék: linkcsere

Milyen interjúkra számíthatsz?

2007.11.18. 18:38 :: HR szakértő

A megpályázott cégek rafinált, nem mindennapi módon próbálják felfedni az adott állásra jelentkező friss diplomások személyiségét, megfigyelik, hogy ki hogyan reagál olyan szituációkban, amelyek a munkakörrel nem függnek össze. Ebben az esetben a pályázót akár extrém helyzetek megoldásádra is kötelezhetik. Ilyen formán az interjúkat különféle csoportokba sorolhatjuk.

Interjútípusok: Lehet tényfeltáró, klasszikus és szituációs interjú.

Tényfeltárás: Az ilyenfajta interjú alkalmával olyan pörgős, gyorsan megválaszolandó kérdéseket tesznek fel, amellyel a lehető legtöbb adatot próbálják kiszedni belőled. Ezekre a kérdésekre, a saját érdekedben, illik gyorsan, határozottan válaszolnod! Ez a megpróbáltatás főként telefonos beszélgetés alkalmával merülhet fel.

Klasszikus interjú: Előre meghatározott, jól struktúrált kérdéseket tesznek fel neked egy ilyen interjú során. A válaszaid alapján fogják eldönteni az interjúztatók, hogy szakmailag vagy akár kulturálisan beleillesz-e az adott csapatba. Jellemző, hogy különböző teszteket töltetnek ki veled, ami alapján eldöntik, hogy alkalmas vagy-e a betöltendő állásra vagy sem.

Szituásiós interjú: Ez a harmadik interjútípus, ami alapján felmérhetik személyedet, tudásodat, tapasztalataidat. Olyan kérdésekre számíthatsz, mint "Mit tennél?", "Mit mondanál?"! Itt tulajdonképpen a reakcióidat vizsgálják meg és döntenek a válaszaid alapján.

Attól függően, hogy milyen szakmában, illetve szakterületen akarsz elhelyezkedni, az interjúztatók különböző interjústratégiáival találhatod szemben magad. Természetesen a stratégia milyensége, lefolyása nagy mértékben függ az interjúztató személyiségétől is! Erről azonban bővebben a következő cikkban olvashatsz!

További- önéletrajz, CV, karrier- tanácsok a PerfectJob portálon!

 

2 komment

Címkék: interjú szakma interjútípusok szakterület

Kérdések, amelyekkel egy interjú alkalmával jól kifaggatnak!

2007.11.03. 12:04 :: HR szakértő

Az első interjú

Friss diplomásként az interjúztatók nem tudnak kérdezni a szakmai múltadról, mivel azzal egyelőre még nem rendelkezel, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudsz megemlíteni néhány olyan szakmai élményt vagy tapaszatlatot, amelyet egy nyári gyakorlat alkalmával szereztél!

Éppen ezért ne lepődj meg, ha az első személyes találkozó alkalmával az interjúztató inkább személyes kérdéseket tesz fel, mintsem szakmaiakat! Ha például megkér arra, hogy mesélj magadról, akkor törekedj arra, hogy olyan választ, amelyből kiderülnek az álláshoz kapcsolható ambícióid, tulajdonságaid!

Tulajdonságaidról

Enyhén stresszinterjú hatása van a dolognak, amikor megkérnek arra, hogy sorolj fel 5 jó, illetve 5 rossz tulajdonságot, ami igazán jellemez téged! Nem mindegy, hogy milyen rossz, illetve előnytelen jellemzőt mondasz el magadról, vagy azt éppen milyen formában tálalod! De mégis egy a fontos: csak olyan tulajdonságokat említs meg, amelyek valósak, mert a vezetők számára hamar kiderülhet a turpisságod, és nem fogják jó szemmel nézni!

Kérdések az interjún

Biztosan számíthatsz egy interjú során: A szakmával kapcsolatosan: Megbánta-e, hogy ezt a szakmát választotta? Szakmailag sikerült-e tapasztalatot szereznie? Milyen karriercéljaid vannak? aztán a képességeidre nézve: Mennyire vagy kreatív? Hogyan tudsz helytállni konfliktus esetén? vagy éppen az önértékeléssel kapcsolatban: Miért lennél jó/miért nem lennél jó erre a pozícióra? Milyen főnökkel tudnál együtt dolgozni?

Ezekre a kérdésekre saját magad kell megtalálnod a válaszokat, hiszen nincsenek előre meghatározott válaszok, amelyek a segítségedre lennének!

További -önéletrajz, CV, karrier- tanácsok a PerfectJob portálon.

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú tapasztalat szakmai tulajdonság stresszinterjú karriercél

A diploma előtt

2007.11.03. 11:24 :: HR szakértő

Az egyetemi vagy főiskolás évek alatt nem elég, ha csakis a tanulásra, a vizsgákra összpontosítasz, kell, hogy legyenek terveid, céljaid  arról, hogy az egyetem elvégzése után melyik cégnél kívánsz majd dolgozni. Már a legelején gondolnod kell arra, hogy mit fogsz kezdeni a diplomád megszerzése után. Ha ezt nem gondolod végig, nehéz lesz számodra a kezdet.

"Válassz" céget!

Tehát, ha még nincs kezedben a diplomád, és van egy kis időd a végzésig, használd ki! Légy résen, böngészd az interneten az álláshirdető cégek ajánlatait, olvasd a napilapok hirdetéseit, válaszd ki a számodra szimpatikus cégeket, készíts erről egy listát, térképezd fel előzetesen a céget, ha netán egyszer odakerülsz, ne legyen számodra ismeretlen!

Egy próbát megér!

 Mint Te is tudod, állást szerezni nagyon nehéz dolog, minden karrier próbálkozásokkal kezdődik, olyan dolgokkal, amelyek elsőre megvalósíthatatlannak tűnnek, pedig közel sem azok, csak nem szabad feladni, kitartónak kell maradni mindvégig. Lelkesen, bátran, elszántan kell nekivágni!

Csak Pozitívan!

Persze, sok időbe telik felhívni a cégeket, és gyakornoki munkákért esdekelni, de megéri! Előfordul  -hogy ha megkapod a gyakornoki munkát- rossz élményekkel kell majd szembesülnöd, de hidd el, a legnagyobb dolog tapasztalt szakemberek között tanulni és dolgozni! A cégek so esetben csak úgy fogadnak szívesen gyakorlatost, ha az a hallgató maximálisan besegít a dolgozóknak, korrekt munklát tud végezni. Éppen ezért a cégek a gyakorlati idő alatt figyelik a munkához való hozzáállásodat, érdeklődésedet.

Végezetül: bármiről is legyen szó, állásról vagy éppen  "csak" gyakorlatról, résen kell lenned, neked kell ügyeskedned!

További- önéletrajz, CV, karrier- tanácsok a PerfectJob portálon

.

Szólj hozzá!

Címkék: hely egyetem karrier állás főiskola gyakorlati

Mennyit ér a diplomád?

2007.10.10. 13:47 :: HR szakértő

Sokszor magunk sem tudjuk eldönteni, hogy az az egyetem, amelyen diplomát szereztünk, használható tudást nyújtott-e számunkra, a megfelelő képzést kaptuk-e meg azzal, vagy csak az oklevél megszerzésére volt jó!?

Készült egy olyan  fekete lista, amelyen azok az egyetemek, főiskolák, illetve azok karai vannak feltüntetve, amelyről a cégek nem szívesen választanának munkaerőt. Ezt az OFIK (Országos Felsőoktatási Információs Központ) felmérése is igazolja.

Néhány megkérdezett vállalatvezető elmondta, hogy egy adott foglalkozási területre melyik egyetemről vagy főiskoláról hívnának be pályakezdő fiatalokat állásinterjúra. Például gazdaságelemzőt, számviteli munkatársat vagy éppen piackutatót a Budapesti Corvinus Egyetem diplomásai közül keresnek a cégvezetők. Üzletkötőt vagy turisztikai szakembert a Budapesti Gazdasági Főiskoláról vesznek fel legszívesebben.

Ebből a rangsorolásból fény derül arra, hogy a már sokéves történelmi múlttal rendelkező iskolák elismertebbek, keresettebbek. Azonban nem szabad csüggedni, ha esetleg te nem a felsorolt iskolák valamelyikében végezted tanulmányaidat, hiszen a szakemberek is megmondták, hogy az, hogy hol végeztél, csak annak a mutatója, hogy mennyire jó vagy éppen rossz döntést hoztál, amikor az egyetem adott karát választottad, de azt nem, hogy az adott állásra mennyire vagy alkalmas.

Előfordul, hogy az a szakma, amit te elvégeztél, az tömegcikk a munkapiacon. De: ha te elég kitartó vagy, bírod a munkát, tehetséges vagy az adott szakmán belül, szakmai tapasztalattal rendelkezel, vagy netán külföldi gyakorlattal, nem fog egyetlen cég sem nemet mondani neked! El kell tudd adni magad; a lényeg ebben rejlik...

 

Te mit gondolsz, a megfelelő egyetemre jártál? Vagy választhattál volna jobban is, így visszatekintve?

További- önéletrajz, CV, karrier- tanácsok a PerfectJob portálon.

1 komment

Címkék: karrier állás önéletrajz

Hogy miért pont Te?

2007.10.05. 13:45 :: HR szakértő

Nyugat-Európához és Amerikához hasonlóan, a magyarországi munkahelyeken is a megfelelő embert keresik a pozíciók betöltésére. Persze ahhoz, hogy tudd, te milyen pozícióba illesz bele, tisztában kell lenned bizonyos dolgokkal magaddal kapcsolatban; fel kell mérned tudásodat, képességeidet, erősségeidet és egyúttal gyengeségeidet is, egyszóval önismeretre van szükséged!

 Önbizalommal, a képességeidnek megfelelően kell nekivágnod a munkakeresésnek, tisztában kell lenned saját lehetőségeiddel!

Az egyik alkalommal egy fiatal, ambiciózus jelölt így válaszolt az állásinterjún feltett kérdésre: "Jogi diplomám van, de nem vettek fel elsőre az egyetemre, csak harmadszorra. Most is ilyen elszánt vagyok, itt, ennél a cégnél szeretnék dolgozni! Ha nem vesznek fel most, akkor megvárom a következő álláshirdetésüket, és újból jelentkezem!"

A jelentkező nagyon korrekt volt az interjúztatóval szemben, sikerült meggyőznie őt, és álláshoz is jutott.

Az embernek meg kell találnia azokat a jellemzőket, amelyek előrébb vihetik őt az interjú során, amelyek kiemelnek téged a tömegből, és amelyek alapján a vezetőség úgy dönt, hogy Te leszel alkalmas az adott posztra. Egy-egy álláshirdetésre akár több százan is jelentkezhetnek, előfordulhat az is, hogy olyanok is jelentkeznek, akik ugyanott végeztek, ahol te, és lehet, hogy jobb eredménnyel.

Lelkesnek, rátermettnek, határozottnak, a munka iránt elhivatottnak kell lenned, viselkedj kellő alázattal, mutasd ki a fejlődni akarást, a csapathoz tartozási vágyad! Fontos, hogy ne az egyének, hanem a csapatok nyerjenek!

Ami fontos: fel kell készülnöd magadból, az álláskeresés a legjobb lehetőség, hogy jobban megismerd önmagad, mélyítsd emberismereted, hiszen az álláskeresés folyamatában, egy interjú során, nemcsak téged faggathatnak, hanem te is rengeteg információhoz juthatsz a céggel kapcsolatban, csak kérdezned kell!

A cégek nem szeretik az önjelölt vezérigazgatókat, akiket csak a vezetői poszt betöltése motivál, ezért kerüld az ilyen jellegű hozzászólásokat!

Minden munkahelyen kemény munka folyik, az előrelépésekért meg kell küzdeni, hiszen semmi sem hullik könnyen az ölünkbe; és mindemellett még rengeteg szerencsére is szükségünk van! Mindig csak arról beszélj, hogy mit akarsz csinálni, és ne arról, hogy mi akarsz lenni!

Ami lényeges: szeretni kell - már előre - a szakmát, azt a területet, amire jelentkezel: és hidd el lesz eredménye! Főként a "Tanulni, Sokat dolgozni"  típusú  pályakezdő a nyerő, nekik van esélyük a felvételre!

Szakértők szerint nem minden esetben a legfontosabb a tárgyi tudás, szükség van empátiára, nem szabad begépesednünk, emberi érzéseinket elveszítenünk!


További - önéletrajz, CV, karrier - tanácsok a PerfectJob portálon.


Szólj hozzá!